Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2024-2
<< >>

C.H.4.3.1 Hvilke ejendomme skal der betales grundskyld af?

Indhold 

Dette afsnit beskriver reglerne for hvilke ejendomme, der skal betales grundskyld af. Desuden beskrives hvad grundskyld, fast ejendom og grundværdien er samt hvilke ejendomme, der ikke betales grundskyld af. 

Afsnittet indeholder: 

  • Regel
  • Betingelse om vurdering
  • Hvad er grundskyld?
  • Hvad er fast ejendom?
  • Hvad er grundværdien?
  • Ejendomme i udlandet
  • Ejendomme fritaget for grundskyld. 

Se også 

Se også afsnit: 

  • C.H.4.3.2 om hvem, der skal betale grundskyld
  • C.H.4.3.3 om fritagelse mv. for grundskyld 
  • C.H.4.3.4 om beregning og satser for grundskylden
  • C.H.4.3.5 om opkrævning af grundskyld
  • H.A.5 om fastsættelse af grundværdien for ejerboliger. 

Regel  

Der skal som udgangspunkt betales grundskyld til kommunen af grundværdien af alle faste ejendomme i Danmark, hvor der er foretaget en vurdering efter ejendomsvurderingsloven. Det følger af ESL § 4, stk. 1. 

Vurderingsmyndighederne ansætter den grundværdi, som ejeren skal betale grundskyld af, efter reglerne i ejendomsvurderingsloven.  

Bestemmelsen i stk. 1 er med sproglige ændringer en videreførelse af § 1, stk. 1, i den tidligere gældende lov om kommunal ejendomsskat.

Betingelse om vurdering 

Det er en betingelse for pligten til at betale grundskyld, at der er foretaget en vurdering efter ejendomsvurderingsloven. Er der ikke foretaget en vurdering efter ejendomsvurderingsloven, skal der derfor ikke betales grundskyld. Se afsnit H.A.2.3 Ejendomme, der er helt eller delvist undtaget fra vurdering om ejendomme helt eller delvist undtaget fra vurdering. 

Hvad er grundskyld? 

Grundskyld er en skat, der vedrører grunden og skal pålægges, uanset om grunden er bebygget, eller om en ejendom på grunden fx er ubeboelig. Det vil heller ikke have nogen betydning for pligten til at betale grundskyld, om en ejendom på grunden faktisk er beboet eller ej.  

Grundskyld var i den tidligere gældende lov om kommunal ejendomsskat benævnt som en afgift, men er med ejendomsskatteloven karakteriseret som en skat på samme måde, som ejendomsværdiskatten karakteriseres som en skat. 

Hvad er fast ejendom? 

Ejendomsvurderingsloven definerer, hvad fast ejendom er. Fast ejendom er herefter: 

Samlede faste ejendomme, jf. § 2 i lov om udstykning og anden registrering i matriklen, med tilhørende bygninger ejet af den samme som den, der ejer grunden. 

  • Ejerlejligheder.
  • Bygninger på fremmed grund, hvis grunden er matrikuleret. Se EVL (ejendomsvurderingsloven) § 2, stk. 1.
  • Fælleslodder, jf. § 2, stk. 2, og § 3 i lov om udstykning og anden registrering i matriklen.
    Se EVL (ejendomsvurderingsloven) § 2, stk. 2. 

Hvad er grundværdien? 

Grundværdien er værdien af grunden i ubebygget stand under den forudsætning, at grunden vil blive anvendt og udnyttet bedst muligt i økonomisk henseende. Se EVL (ejendomsvurderingsloven) § 17. 

Beskatningsgrundlaget for grundskylden vil som udgangspunktet være den ansatte grundværdi, der herefter korrigeres for fradrag for grundforbedringer og fritagelser med henblik på fastsættelse af det grundlag, som grundskylden vil skulle beregnes af. 

Ejendomme i udlandet 

Reglen om, at der skal betales grundskyld af ejendomme beliggende i Danmark, betyder, at der omvendt ikke skal betales grundskyld af grundværdien af fast ejendom, der er beliggende i et andet land, da grundskyld ikke pålægges fast ejendom, der er beliggende i udlandet. 

Ejendomme fritaget for grundskyld 

Der gælder undtagelser til udgangspunktet om, at ejeren skal betale grundskyld af grundværdien af ejendomme beliggende i Danmark. Det er fordi, visse ejendomme er fritaget for grundskyld, ligesom visse ejendomme er fritaget for vurdering, selvom de er beliggende i Danmark. Se afsnit C.H.4.3.3 Fritaget mv. for grundskyld om fritagelser mv. for grundskyld. 

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.