C.C.2.3.2.1 Igangværende arbejder for fremmed regning og postens indvirkning på indkomstopgørelsen
Indhold
Dette afsnit, som er fælles for de grupper af erhvervsdrivende, der har igangværende arbejder for fremmed regning, beskriver hvad igangværende arbejder for fremmed regning er, hvad reglen går ud på, den skatteretlige begrundelse for den, hvordan man opgør og værdiansætter posten, og hvordan den virker.
Afsnittet indeholder:
- Igangværende arbejder for fremmed regning
- Regel
- Begrundelse for reglen om igangværende arbejder for fremmed regning
- Opgørelse af de igangværende arbejder for fremmed regning
- Værdiansættelsesprincip for igangværende arbejder for fremmed regning
- Periodiseringspost
- Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Igangværende arbejder for fremmed regning
I modsætning til igangværende arbejder for egen regning, som omfattes af varelagerlovens regler, hører igangværende arbejder for fremmed regning ikke under dette regelsæt. Med igangværende arbejder for fremmed regning forudsættes virksomhedens ydelse nemlig solgt til kunden allerede på det tidspunkt, hvor parterne indgår deres aftale. Virksomheden har herved fået en fordring på kunden, som til gengæld har fået krav på, at virksomheden udfører arbejdet til den aftalte pris og tidspunkt. Som navnet antyder, er der tale om arbejder, som strækker sig over flere indkomstår, inden de endeligt afsluttes.
Regel
Erhvervsdrivende, som ikke afslutter det enkelte arbejde i samme indkomstår, som det er påbegyndt, fx bygningshåndværkere, advokater, revisorer m.fl. og arkitekter og rådgivende ingeniører, skal først medregne fortjeneste/tab på et sådant flerårigt arbejde i det år, hvor arbejdet er afsluttet ifølge den indgåede aftale. Se UfR 1981, 968 HRD, som i sine præmisser henviser til netop denne skatteretlige praksis og samtidig til det almindelige princip om, at beskatning sker på det tidspunkt, hvor der er vundet endelig ret til vederlaget (retserhvervelsesprincippet). Det medfører, at udgifter, der er afholdt på det aktuelle arbejde, først må fratrækkes i det år, hvor arbejdet er færdigt, og at eventuelle modtagne acontobetalinger på arbejdet, først skal indtægtsføres i færdiggørelsesåret.
Se også SKM2011.858.SR hvor dette princip finder anvendelse. Med færdiggørelsesåret forstås det år, hvor arbejdet ifølge aftalen er endeligt udført, selv om der resterer uvæsentlige dele af arbejdet, fx afhjælpning af mindre mangler, eller der endnu ikke er udstedt ibrugtagningstilladelse. Så meget desto mere kunne Skatterådet i SKM2013.406.SR bekræfte, at fortjeneste eller tab vedrørende et entrepriseprojekt skulle regnes med til opgørelse af entreprenørens skattepligtige indkomst på det tidspunkt, hvor afleveringsforretningen finder sted, uden at der kan påvises mangler ved det pågældende entreprenørarbejde.
Begrundelse for reglen om igangværende arbejder for fremmed regning
Reglen sikrer, at kun de udgifter, som modsvares af en tilsvarende indtægt i indkomståret, trækkes fra i årets indkomst, fordi kun de udgifter, som er brugt til indkomstårets skattepligtige indtjening (omsætningen), er fradragsberettiget som driftsomkostninger efter SL (statsskatteloven) § 6, stk. 1, litra a.
Opgørelse af de igangværende arbejder for fremmed regning
Større virksomheder skal ved regnskabsårets udløb udarbejde en særskilt opgørelse over igangværende arbejder for fremmed regning fordelt på hver enkelt ordre med specificeret redegørelse for, hvordan værdiansættelsen er foretaget. Se bekendtgørelse nr. 1295 af 14. november 2018, § 9, stk. 2, (mindstekravsbekendtgørelsen for større virksomheder).
Mindre virksomheder skal på opfordring kunne gøre rede for igangværende arbejder for fremmed regning fordelt på hver enkelt ordre samt for, hvordan værdiansættelsen er foretaget. Se bekendtgørelse nr. 1296 af 14. november 2018, § 15 (mindstekravsbekendtgørelsen for mindre virksomheder).
Se også
Se også afsnit A.B.3 Bogføring og regnskab Bogføring og regnskab, der angår kravene til bogføring.
Værdiansættelsesprincip for igangværende arbejder for fremmed regning
De igangværende arbejder består mindst af udgiftsposterne:
- Materialer
- Arbejdsløn
der er direkte forbundet med det enkelte arbejde, og som altid skal aktiveres.
Hertil kommer indirekte produktionsomkostninger, fx husleje, lys, opvarmning af lokaler, administration og a conto fortjeneste på det arbejde, der er udført i årets løb. Virksomheden må selv vælge, om den vil medregne indirekte produktionsomkostninger og beregnet acontofortjeneste, når den værdiansætter sine igangværende arbejder. Se LSRM 1980, 88 LSR.
Den erhvervsdrivende skal bruge det samme princip på samtlige sine igangværende arbejder. Se netop nævnte LSRM 1980, 88 LSR.
Den erhvervsdrivende kan skifte værdiansættelsesprincip for sine igangværende arbejder for fremmed regning fra år til år ved skriftligt at give besked herom til Skattestyrelsen, medmindre skatten på den måde rent faktisk bliver elimineret, eller det er hensigten. Se SKM2006.755.SKAT. Principskiftet omfatter i så fald alle den erhvervsdrivendes igangværende arbejder for fremmed regning.
Bemærk
Hvis den erhvervsdrivende, som udfører de flerårige arbejder, er et interessentskab, er dets interessenter ikke forpligtet til at anvende samme værdiansættelsesprincip, allerede fordi et interessentskab ikke er et selvstændigt skattesubjekt.
Periodiseringspost
De udgifter, som den erhvervsdrivende afholder løbende på et sådant igangværende arbejde, inden det er færdigt, anses for en forudbetalingspost for de driftsudgifter, som endnu ikke har genereret nogen indtægt i det aktuelle indkomstår, fordi arbejdet ikke er færdiggjort, og endelig ret til betalingen derfor heller ikke er erhvervet.
Tilsvarende skal et acontobeløb, som virksomheden har modtaget inden færdiggørelsen, passiveres, fordi det udgør en forudbetaling, som den erhvervsdrivende endnu ikke har vundet endelig ret til og dermed heller ikke skal beskattes af, før den færdige ydelse er leveret.
Derimod anses en renteindtægt, fx af en forudbetalt entreprisesum, ikke for en sådan periodiseringspost. Se TfS 1985, 109 LSR. Den skal derimod indtægtsføres i det år, hvor renten forfalder eller tilskrives. Tilsvarende kan en renteudgift, fx på lån til materialer og løn for et igangværende arbejde, fratrækkes, efterhånden som den forfalder.
Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse | Afgørelsen i stikord | Yderligere kommentarer |
Højesteretsdomme | ||
UfR 1981, 968 HRD | Højesteret henviste til skattemyndighedernes praksis for erhvervsdrivende, der har indtægter ved flerårige arbejder, hvor nettoresultatet herfra først beskattes i det år, hvor arbejdet er færdiggjort, og entreprenøren har vundet endelig ret til vederlaget. | |
Landsskatteretskendelser | ||
TfS 1985, 109 LSR | En entreprenørvirksomhed skulle indtægtsføre sine nettorenteindtægter løbende og kunne ikke holde dem ude fra beskatning, indtil arbejdet var færdigt. | Det samme gælder renteudgifter også inden for andre brancher med arbejder af længevarende karakter. |
LSRM 1980, 88 LSR | Den erhvervsdrivende kan frit vælge at medtage beregnet fortjeneste i værdiansættelsen af sine igangværende arbejder, men skal bruge det valgte værdiansættelsesprincip på samtlige igangværende arbejder i virksomheden. | |
Skatterådet og andet | ||
SKM2013.406.SR | En entreprenør kan på det tidspunkt, hvor afleveringsforretningen afholdes, uden at der kan påvises fejl og mangler ved det afleverede, medregne fortjeneste og tab fra sit entreprenørprojekt, når han opgør sin skattepligtige indkomst. | |
SKM2011.858.SR | Omkostninger til at producere film skal aktiveres for den enkelte film, indtil filmen er klar til premiere, og salgsindtægterne for samme film modregnes herefter i de aktiverede produktionsomkostninger | |
SKM2006.755.SKAT | Den erhvervsdrivende kan fremover som udgangspunkt frit skifte værdiansættelsesprincip for igangværende arbejder for fremmed regning fra år til år, når dette oplyses i regnskabet. Dog må skatten hverken tilsigtes elimineret eller rent faktisk elimineres med principskiftet. |
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed