C.E.5.1.1.1 Skatteansættelse for året før dødsfaldet
Indhold
Dette afsnit handler om
skatteansættelse for året før dødsfaldet, når afdøde var gift (C.E.5.1.1.1.1)
skatteansættelse for året før dødsfaldet, når afdøde var enlig (C.E.5.1.1.1.2).
C.E.5.1.1.1.1 Skatteansættelse for året før dødsåret når afdøde var gift
Indhold
Dette afsnit beskriver, om der skal ske en skatteansættelse for året før dødsfaldet, når afdøde var gift, og dødsboet er udleveret som boudlæg efter DSL § 18.
Se LV Almindelig del afsnit A.A.4.2 den ægteskabelige samlivsstatus i skattemæssig forstand.
Regel
Der skal ske en skatteansættelse og skatteberegning for afdøde for året før dødsfaldet, fordi eventuelle uudnyttede fradrag mv. kan overføres ægtefællerne imellem. Den ægtefælle har dog ikke pligt til at indgive en eventuel selvangivelse for afdøde. SKAT kan derfor ikke bruge bestemmelsen i SKL § 5, stk. 1 og 2 om at fremtvinge selvangivelsen, men må i stedet foretage en skønsmæssig ansættelse. Se SKL § 5, stk. 3.
Den ægtefælle skal ikke betale afdødes restskat, fordi hverken ægtefællen eller andre hæfter for afdødes gæld.
Se DBSL § 78, stk. 1 og DSL § 19, stk. 2 om hæftelse for gæld.
Overskydende skat der udbetales efter dødsfaldet
Udbetaling af overskydende skat kan ske til enten skifteretten eller den ægtefælle. Hvem, der modtager beløbet, afhænger af, om beløbet kan ses i afdødes skattemappe før eller efter dødsfaldet.
Beløbet ses i skattemappen efter dødsfaldet
Når den overskydende skat først er vist i skattemappen efter dødsfaldet, udbetaler SKAT beløbet til den ægtefælle. Det er en betingelse, at samlivsbetingelsen er opfyldt. Se DBSL § 78, stk. 1. Den overskydende skat indgår ikke i skifterettens beslutning af, om betingelserne for boudlæg er til stede. Reglen gælder også, hvis ægtefællerne havde forskudt regnskabsår. Se DBSL § 78, stk. 1, 4. pkt.
Overskydende skat kan kun udbetales til en ægtefælle. Det gælder også, selvom boudlægget ikke er sket til denne. Se DBSL § 78, stk. 1.
Se også
Se C.E.5.2 om skiftemæssige forhold ved skifteformen boudlæg for oplysninger om, hvem der kan overtage dødsboet.
Beløbet ses i skattemappen før dødsfaldet
Når den overskydende skat er vist i skattemappen før dødsfaldet, men endnu ikke er overført til afdødes NemKonto ved dødsfaldet, udbetaler SKAT beløbet til skifteretten. Den overskydende skat indgår derfor i skifterettens beslutning af, om betingelserne for boudlæg er til stede.
C.E.5.1.1.1.2 Skatteansættelse for året før dødsåret når afdøde var enlig
Indhold
Dette afsnit beskriver, om der skal ske en skatteansættelse for året før dødsfaldet, når afdøde var enlig, og dødsboet er udleveret som boudlæg efter DSL § 18.
Se og LV Almindelig del afsnit A.A.4.2 den ægteskabelige samlivsstatus i skattemæssig forstand.
Hovedregel
Der skal ikke ske en skatteansættelse og skatteberegning for afdøde for året før dødsfaldet. Se DBSL § 77.
Begrundelse
Der er ingen grund til at foretage en skatteansættelse, dels fordi ingen hæfter for afdødes eventuelle restskat, og dels fordi en overskydende skat kun kan udbetales til en samlevende ægtefælle.
Se DSL § 19, stk. 2 om hæftelse for gæld.
Undtagelse
Når den overskydende skat er vist i skattemappen før dødsfaldet, men endnu ikke er overført til afdødes NemKonto ved dødsfaldet, udbetaler SKAT beløbet til skifteretten. Den overskydende skat indgår derfor i skifterettens beslutning af, om betingelserne for boudlæg er til stede.
C.E.5.1.1.2 Skatteansættelse for dødsåret
Indhold
Dette afsnit handler om
skatteansættelse for dødsåret når afdøde var gift (C.E.5.1.1.2.1)
skatteansættelse for dødsåret når afdøde var enlig (C.E.5.1.1.2.2).
C.E.5.1.1.2.1 Skatteansættelse for dødsåret når afdøde var gift
Indhold
Dette afsnit beskriver, om der kan ske en skatteansættelse for dødsåret, når afdøde var gift, og dødsboet er udleveret som boudlæg efter DSL § 18.
Fristerne for krav om skatteansættelse for mellemperioden fremgår af DBSL § 13. Se afsnit C.E.3.2.2.2.1 om dødsboets frist for at stille krav om afsluttende skatteansættelse for mellemperioden.
Den ægtefælle skal indsende en særlig selvangivelse.
Den ægtefælle skal ikke betale restskat, fordi den ægtefælle ikke hæfter for afdødes eventuelle restskat. Se DSL § 19, stk. 2. Overskydende skat skal udbetales til ægtefællen uden om dødsboet. Der er en minimumsgrænse for udbetaling af overskydende skat. Se DBSL § 15, stk. 5.
Bemærk
Afdødes krav på beløb efter § 1 i lov om skattefri kompensation for forhøjede energi- og miljøafgifter (Grøn check) er endeligt afgjort med det beløb, der har nedsat den forskudsbetalte indkomstskat før dødsfaldet. Se DBSL § 78, stk. 3.
Det betyder, at SKAT ikke beregner, om afdøde har modtaget for lidt eller for meget i kompensationsbeløb for mellemperioden.
Se også
Se afsnit
C.E.14 om definition af mellemperioden
C.E.3.2.4.3 om overskydende skat for mellemperioden
C.E.15 om, hvor meget beløbsgrænserne i § 15, stk. 5 er reguleret til for de enkelte år
C.E.10.4.2.1 om skattefradrag for seniorer, når afdøde ville fylde eller er fyldt 64 år i dødsåret og har betalt AM-bidrag i dødsåret.
C.E.5.1.1.2.2 Skatteansættelse for dødsåret når afdøde var enlig
Indhold
Dette afsnit beskriver, om der skal ske en skatteansættelse for dødsåret, når afdøde var enlig, og dødsboet er udleveret som boudlæg efter DSL § 18.
Personer omfattet af reglen
Reglen omfatter afdøde personer, der var enlige ved dødsfaldet, separeret eller hvor ægtefællerne levede . Se DBSL § 77.
Se også
Se LV Almindelig del afsnit A.A.4.2 om den ægteskabelige samlivsstatus i skattemæssig forstand.
Regel
Der skal ikke ske en skatteansættelse og skatteberegning for afdøde for dødsåret (mellemperioden). Se DBSL § 77, stk. 1.
Begrundelse
Der er ingen grund til at foretage en skatteansættelse, dels fordi ingen hæfter for afdødes eventuelle restskat, og dels fordi en overskydende skat kun kan udbetales til en samlevende ægtefælle.
Se DSL § 19, stk. 2 om hæftelse for gæld.
Bemærk
Afdødes krav på beløb efter § 1 i lov om skattefri kompensation for forhøjede energi- og miljøafgifter (Grøn check) er endeligt afgjort med det beløb, der har nedsat den forskudsbetalte indkomstskat før dødsfaldet. Se DBSL § 77, stk. 2.
Det betyder, at SKAT heller ikke beregner, om afdøde har modtaget for lidt eller for meget i kompensationsbeløb for mellemperioden.
Se også
Se afsnit C.E.10.4.2.2 om skattefradrag for seniorer, når afdøde ville fylde eller er fyldt 64 år i dødsåret og har betalt AM-bidrag i dødsåret.
C.E.5.1.2 Beskatning af aktiver overtaget fra dødsboet
Indhold
Dette afsnit beskriver beskatningen af aktiver, der er overtaget fra dødsboet af den ægtefælle eller af en anden udlodningsmodtager, når dødsboet er udleveret som boudlæg efter DSL § 18.
Afsnittet indeholder:
Personer omfattet af regelen
Hovedregel
Undtagelse.
Personer omfattet af reglen
Reglen omfatter den ægtefælle eller en anden udlodningsmodtager. Se DBSL § 79 og § 80.
Se C.E.5.2 for oplysninger om, hvem der kan overtage dødsboet.
Hovedregel
Den ægtefælle og udlodningsmodtageren beskattes i dødsåret og efterfølgende år, efter skattelovgivningens almindelige regler. Indkomsten fra et aktiv, der overtages fra dødsboet, beskattes hos modtageren fra dagen efter dødsdagen.
Selvom formuen i et boudlæg er af ringe størrelse, kan aktiverne fx omfatte en mindre aktiepost eller et investeringsbevis Anskaffelsestidspunktet for aktivet er dødsdagen, og anskaffelsessummen er værdien på dødsdagen.
Undtagelse
Det er kun den ægtefælle, der kan overtage afdødes indskud på etableringskonto og iværksætterkonto. Ægtefællen overtager kontoen på de vilkår, der var gældende for afdøde. Se DBSL § 80, stk. 2.
Se også
Se afsnit C.E.11.1.3 om de skattemæssige regler, når afdøde har indskud på etableringskonto og iværksætterkonto ved dødsfaldet og dødsboets skifteform er boudlæg.
C.E.5.2 Skiftemæssige forhold ved skifteformen boudlæg
Indhold
Dette afsnit beskriver, hvornår et dødsbo kan udlægges som boudlæg.
Afsnittet indeholder:
Personer omfattet af reglen
Regel
Dødsboets værdier
Hvem får dødsboet udlagt?
Personer omfattet af reglen
Reglen omfatter afdøde personer. Se DSL § 18.
Regel
Et bo kan udlægges som boudlæg, hvis dødsboets værdier ikke overstiger den aktuelle beløbsgrænse. Se DSL § 18, stk. 1. I særlige tilfælde, kan skifteretten bestemme, at dødsboet udlægges som boudlæg, selvom værdigrænsen er overskredet, eller at dødsboet i stedet skal behandles efter andre regler i dødsboskifteloven. Se DSL § 18, stk. 2 og stk. 3.
Beløbsgrænsen i § 18, stk. 1 udgør et grundbeløb på 25.000 kr., der reguleres årligt.
Dødsboet udlægges uden skiftebehandling. Se § 18, stk. 1. Det vil sige, at dødsboet ikke skal betale boafgift af formuen, men alene en retsafgift.
Dødsboets værdier
Med dødsboets værdier forstås: "Værdien af dødsboets aktiver efter fradrag af rimelige udgifter ved begravelsen, dødsboets behandling og af gæld, som er sikret ved pant eller på anden tilsvarende måde", der ikke overstiger værdigrænsen. Se DSL § 18, stk. 1.
Hvis der er tvivl om størrelsen af dødsboets værdier, eller hvis disse er betydelige, kan skifteretten bestemme, at dødsboet i stedet skal behandles efter andre regler i dødsboskifteloven. Se DSL § 18, stk. 3.
Hvem får dødsboet udlagt?
Skifteretten bestemmer, hvem der får dødsboet udlagt. Det er normalt til nærmeste pårørende, men udlægsmodtageren kan fx også være en institution. Betingelsen er, at modtageren betaler udgifterne til begravelsen og dødsboets behandling. Udover de områder, der er nævnt i DSL § 19, stk. 1 og 2, hæfter modtageren ikke for afdødes gæld.
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.