Til forside
www.tax.dk - skat og afgift
Processuelle regler 2010-2 (historisk)
<< indholdsfortegnelse >>

Q.1Indledning

Formål og anvendelsesområdeLov nr. 442 af 9. juni 2004 om forvaltningens anvendelse af tvangsindgreb og oplysningspligter trådte i kraft den 1. januar 2005.

Retssikkerhedsloven angiver, hvilken fremgangsmåde der skal anvendes ved brug af kontrolbeføjelser. Retssikkerhedsloven hjemler ikke SKAT andre kontrolbeføjelser end de, der i forvejen er tillagt SKAT i de enkelte love.

TvangsindgrebLoven inddeler de kontrolbeføjelser, der har karakter af tvangsindgreb, i to kategorier.

Den første kategori er de tvangsindgreb, der består af husundersøgelse og undersøgelse af breve og andre papirer, jf. retssikkerhedslovens § 1, stk. 1, nr. 1 og 2. Ved brug af disse kontrolbeføjelser skal retssikkerhedslovens kapitel 2 om en særlig fremgangsmåde ved udførelsen af kontrollen anvendes. Se afsnit Q.1.1.1 og Q.1.1.2.

Den anden kategori er de tvangsindgreb, der består i undersøgelse af andre lokaliteter, undersøgelse og beslaglæggelse af andre genstande, brud på meddelelseshemmeligheden og eftersyn eller undersøgelse af personer, jf. retssikkerhedslovens § 1, stk. 2. For de kontrolbeføjelser, der kan henføres til denne kategori, gælder der ikke en særlig fremgangsmåde ved udførelsen af kontrollen. Se afsnit Q.1.1.3.

Reglerne om anvendelse af tvangsindgreb uden for strafferetsplejen ved rimelig grund til mistanke om strafbart forhold, jf. § 9, gælder for begge kategorier af tvangsindgreb.

Den tredje gruppe kontrolbeføjelser vedrører borgerens pligt til at meddele oplysninger til den offentlige forvaltning - herunder til SKAT, se afsnit Q.1.1.4. Myndigheden skal ved brug af oplysningspligten respektere reglen i Retssikkerhedslovens § 10, stk. 1, om forbud mod selvinkriminering.

Q.1.1 Kontrol og anden virksomhed

SKAT har kun undtagelsesvist hjemmel til at kontrollere privatboligen. Dette kan kun finde sted, når virksomheden drives fra privatboligen.

Skattekontrollovens § 6, stk. 4, og momslovens § 74, stk. 1, hjemler ret til ved eftersyn på stedet uden retskendelse at gennemgå regnskabsmateriale mv. Til overvindelse af fysiske hindringer for kontrollens gennemførelse, kan SKAT anmode om politiets bistand.

Efter skattekontrollovens § 6, stk. 1, og momslovens § 74, stk. 4, skal materialet henholdsvis indsendes og udleveres eller indsendes efter anmodning fra SKAT.

Der er ikke hjemmel til at medtage materiale mod virksomhedens vilje. Bestemmelserne giver dog adgang til at kopiere materialet.

Ønsker SKAT at få materialet indsendt, kan dette forsøges gennemtvunget ved pålæg af daglige bøder. Denne adgang til at pålægge daglige bøder ved undladelse af at opfylde oplysningspligten består dog kun ved brug af skattekontrollovens beføjelser.

Der er ikke hjemmel til - heller ikke ved politiets hjælp - at få materialet i besiddelse, ligesom der ikke er hjemmel til ved en umiddelbar fogedforretning at få materialet i besiddelse. Retsplejelovens § 596 giver ved umiddelbar fogedforretning kun adgang til at få materiale i besiddelse ved fogedens hjælp, såfremt der eksisterer en materiel hjemmel hertil, dvs. et egentligt besiddelseskrav, jf. UfR. 2002,1643.

Servicebesøg er ikke tvangsindgreb, da der ikke gøres brug af kontrolbeføjelser. Servicebesøg er et tilbud til virksomhederne, som disse kan afslå. Hvis der under et servicebesøg opstår et behov for at gennemgå virksomhedens regnskabsmateriale, anvendes kontrolbeføjelser. Retssikkerhedsloven finder derfor anvendelse. Dette gælder, selv om eftersynet ikke resulterer i reguleringer.

SKAT har adgang til at observere i offentligt rum, herunder i restauranter og butikker, uden særlig lovhjemmel, og uden at medarbejderen legitimerer sig. SKAT foretager ikke i disse situationer kontrol, og retssikkerhedsloven finder følgelig ikke anvendelse. Hvis SKAT observerer i en butik for at få fastlagt, om der eksempelvis er ikke-afgiftsberigtigede varer på hylderne eller foretager prøvekøb mv., foretages ikke kontrol. Sådanne observationer kræver ikke lovhjemmel, idet der ikke foretages nogen form for indgreb i forhold til borgere eller virksomheder.

Q.1.1.1 Tvangsindgreb, jf. retssikkerhedsloven § 1, stk. 1, nr. 1

HusundersøgelseHusundersøgelse er et tvangsindgreb, der foretages af den offentlige forvaltning udenfor strafferetsplejen, jf. retssikkerhedslovens § 1, stk. 1, nr. 1.

Husundersøgelse omfatter undersøgelse af private lokaliteter, som anvendes til beboelse. Herudover omfatter begrebet andre rum, der ikke er offentligt tilgængelige, som fx fabriks- og lagerlokaler, baglokaler til butikker mv., garager, stalde og lader.

Husundersøgelse omfatter også undersøgelse af rum mv. i befordringsmidler i det omfang, rum mv. i befordringsmidler kan siges at være sidestillet med beboelsesrum, som fx kahytsrum på et skib og sovekabiner i lastbiler.

Undersøgelse af en bils bagagerum eller førerkabine eller undersøgelse af lasten i et skib eller en lastbil er ikke husundersøgelse.

Besigtigelse af udendørs lokaliteter, som fx marker, haver, gårdspladser og byggepladser, er ikke husundersøgelse.

Når momslovens § 74, stk. 1, hjemler SKAT adgang til at foretage eftersyn i lokaler, der benyttes af virksomheden, og foretage eftersyn af virksomhedens varebeholdninger, er denne kontrol et tvangsindgreb efter retssikkerhedslovens § 1, stk. 1, nr. 1.

Q.1.1.2 Tvangsindgreb, jf. retssikkerhedsloven § 1, stk. 1, nr. 2

Dokumenter mv.Indgreb, der foretages af den offentlige forvaltning uden for strafferetsplejen, og som består i undersøgelse eller beslaglæggelse af breve og andre papirer, er tvangsindgreb, jf. retssikkerhedslovens § 1, stk. 1, nr. 2.

Indgrebet omfatter enhver rådighedsberøvelse og undersøgelse af private notater, forretningspapirer, regnskaber, protokoller, logbøger mv., både når oplysningerne findes i papirform, og når de findes på edb.

Når SKAT på stedet gennemgår virksomhedens forretningsbøger, øvrigt regnskabsmateriale samt korrespondance mv. uanset disse oplysninger opbevares på papir eller på edb-medier, jf. momslovens § 74, stk. 1, er denne kontrol tvangsindgreb efter retssikkerhedslovens § 1, stk. 1, nr. 2.

Undersøgelse af regnskaber mv. er alene tvangsindgreb efter retssikkerhedslovens § 1, stk. 1, nr. 2, når undersøgelsen sker under et besøg i virksomheden mv. med hjemmel i de respektive kontrolbetemmelser.

Enhver indfordring af materiale er ikke et tvangsindgreb efter retssikkerhedsloven. Undersøgelse af regnskabsmateriale, der befinder sig i et handskerum i en bil, vil være omfattet af § 1, stk. 1, nr. 2.

Q.1.1.3 Tvangsindgreb, jf. retssikkerhedslovens § 1, stk. 2

Tvangsindgreb efter retssikkerhedslovens § 1, stk. 2, er de indgreb, der foretages af den offentlige forvaltning udenfor strafferetsplejen, og som består i

1) undersøgelse af andre lokaliteter

2) undersøgelse eller beslaglæggelse af andre genstande

3) brud på meddelelseshemmeligheden

4) eftersyn eller anden undersøgelse af personer

Andre lokaliteterAndre lokaliteter omfatter bl.a. udendørs lokaliteter som haver, gårdspladser, byggepladser og visse kontorlokaler. Udenfor falder lokaliteter som har til hovedformål at tjene som opholdssted for et offentligt publikum mv., fx restaurationslokaler.

Andre genstandeAndre genstande er fx transportmidler. Undersøgelse af en bils bagagerum samt undersøgelse af lasten i et skib eller i en lastbil omfattet af § 1, stk. 2.

SKAT har hjemmel til at foretage eftersyn af varer under transport under nærmere betingelser, jf. fx mineralvandsafgiftslovens § 18, stk. 8.

Brud på
meddelelses-
hemmelighedenBrud på meddelelseshemmeligheden foreligger, når der er foretaget handlinger med henblik på at opnå kendskab til indholdet af en meddelelse eller til at få oplyst, om en sådan meddelelse overhovedet er afsendt. Der kan fx være tale om undersøgelse af breve og pakker eller aflytning af telefon eller anden telekommunikation.

Eftersyn eller anden undersøgelse af personerEftersyn eller anden undersøgelse af personer kan fx være besigtigelse af kroppens ydre, visitation af tøj, som den pågældende er iført, samt nærmere undersøgelse af kroppen. Der kan fx nævnes SKATs adgang til at foretage eftersyn af personer, som med henblik på kontrol standses efter bestemmelserne i toldloven.

Q.1.1.4 Oplysningspligter, jf. retssikkerhedslovens § 1, stk. 3

SKAT har med hjemmel i skattekontrolloven, momsloven, kildeskatteloven mv. adgang til at bede om at få indsendt materiale i form af forretningsbøger, øvrigt regnskabsmateriale, korrespondance mv., jf. fx momslovens § 74, stk. 4, uden at der således foretages fysisk eftersyn på stedet. Adgang til at bede om at få indsendt materiale er oplysningspligter i henhold til retssikkerhedsloven og er ikke et tvangsindgreb.

For denne gruppe kontrolbeføjelser gælder retssikkerhedslovens § 10. Ifølge Justitsministeriets vejledning af 20. december 2004, omfatter retssikkerhedslovens § 10 oplysningspligter, hvad enten de kan sanktioneres med straf eller gennemtvinges ved pålæg af daglige bøder. Bestemmelsen omfatter både oplysningspligter, hvorefter myndigheden kan kræve afgivelse af mundtlig eller skriftlig forklaring, og oplysningspligter, hvorefter oplysninger enten af egen drift eller efter begæring fra myndigheden skal indsendes til den pågældende myndighed.

Reglen omfatter ikke de tilfælde, hvor der efter lovgivningen mv. ikke består en pligt for borgeren til at afgive oplysninger, og hvor borgerens manglende medvirken alene kan få processuel skadevirkning.

Udtalelser over agterskrivelser/forslag til afgørelser/sagsfremstillinger er eksempler på områder, der falder udenfor bestemmelsens anvendelsesområde, idet den skattepligtige har ret, men ikke pligt til at komme med en udtalelse.

Men også i de tilfælde, hvor skatteyderen ikke er omfattet af reglen, bør SKAT i fornødent omfang vejlede en mistænkt person om, at vedkommende ikke har pligt til at afgive oplysninger, der har betydning for det forhold, som mistanken omfatter.
Kilde: Skat
 

,, SKAT vidste udmærket, at kravene var forældede, men alligevel måtte jeg hele turen igennem Skatteankestyrelsen for at få medhold i det, der var åbenbart indlysende. Det er ekstremt frustrerende og totalt spild af tid og penge. Man er som almindelig borger elendigt stillet over for SKAT

Selvstændig i Berlingske 8. september 2015

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
 A B D E F G H I J K L M O P R S T U V Æ Ø alle
 
Hyppigt stillede spørgsmål 
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.