Til forside
tax.dk - skat og afgift
Ligningsvejledningen 2012-1
<< indholdsfortegnelse >>

E.D.2.3 Indskud på særlig konto

Hele det beløb, der ønskes fradrag for, skal indskydes på kontoen. Se dog E.D.2.4 Fradrag uden indskud om eventuelt fradrag uden indskud.

Indskud på etableringskonto og iværksætterkonto skal ske kontant på en særlig indlånskonto i et pengeinstitut, der har tilladelse til at drive virksomhed her i landet, eller i et udenlandsk kreditinstitut, der efter tilladelse i et andet land inden for Den Europæiske Union eller i et land, som Den Europæiske Union har indgået aftale med på det finansielle område, udøver virksomhed her i landet gennem en filial. Kontoen skal betegnes etableringskonto eller iværksætterkonto og skal bære påtegning om den skattepligtiges navn, adresse og personnummer.

Etablerings- og iværksætterkontoindskud kan placeres i et særskilt depot af obligationer, som er omfattet af KGL (kursgevinstloven) bortset fra KGL (kursgevinstloven) § 29, og som er optaget til handel på et reguleret marked, jf. lov nr. 174 af 4. marts 2011, se nedenfor.

Etableringskontomidler kan endvidere placeres på en gevinstopsparingskonto forudsat, at der kun henstår etableringskontomidler på kontoen, jf. TfS 1992, 312 DEP.

Skatteyderen kan vælge at indskyde fremmed valuta på kontoen. Kontantkonto og depotkonto skal være oprettet i samme pengeinstitut, men konti fra forskellige indskudsår behøver ikke være oprettet i samme pengeinstitut. Der kan foretages indskud for flere indskudsår på samme konto, hvis det klart fremgår, hvilke indskudsår de enkelte indskud vedrører.

Hvis en skatteyder har foretaget indskud på etableringskonto eller iværksætterkonto i to forskellige pengeinstitutter for samme indskudsår, kan der gives skattemæssigt fradrag for de pågældende indskud på betingelse af, at det sidst foretagne indskud flyttes til det pengeinstitut, hvor det første indskud er foretaget.

I øvrigt kan en etableringskonto eller iværksætterkonto frit overføres fra et pengeinstitut til et andet.

Indskud i værdipapirer Indskud kunne til og med den 26. januar 2010 også ske på et særskilt depot af børsnoterede obligationer, hvis pålydende rente er højere end eller lig med mindsterenten, jf. KGL (kursgevinstloven) § 38. Indskud kunne ikke anbringes i obligationer, der kan konverteres til aktier mv.

Fra og med den 15. marts 2011 er der igen blevet adgang til at anbringe etablerings- og iværksætterkontoindskud i obligationer, jf. lov nr. 174 af 4. marts 2011. Reglerne herom findes i ETBL (etableringskontoloven) § 4, stk. 1, og § 14.

Indskud kan placeres i et særskilt depot af obligationer, som er omfattet af KGL (kursgevinstloven), og som er optaget til handel på et reguleret marked. Kontoindskud kan dog ikke anbringes i strukturerede obligationer, jf. KGL (kursgevinstloven) § 29. Præmieobligationer og konvertible obligationer er ikke omfattet af KGL (kursgevinstloven). Kontoindskud kan således heller ikke anbringes i denne type obligationer.

Kontantkonto og obligationsdepot skal være oprettet i samme pengeinstitut, idet foretagne indskud og indestående kan overføres mellem kontantkonto og depot.

Kursgevinster og kurstab indgår i opsparingen på etablerings- eller iværksætterkontoen. Kursgevinster og kurstab medregnes til etableringskontoens og iværksætterkontoens indestående og påvirker ikke størrelsen af de foretagne indskud.

Nettokursgevinst eller nettokurstab medregnes ved opgørelsen af kontohaverens skattepligtige indkomst efter KGL (kursgevinstloven) § 14, stk. 1, 1. pkt., og stk. 2, jf. PSL (personskatteloven) § 4, stk. 1, nr. 2. Dette betyder, at nettokursgevinst og nettokurstab henholdsvis tillægges og fradrages ved opgørelsen af kontohaverens kapitalindkomst. Grænsen for medregning af nettokursgevinst og nettokurstab på 2.000 kr. efter KGL (kursgevinstloven) § 14, stk. 1, 2. pkt., gælder ikke ved beskatningen efter etablerings- og iværksætterkontoloven.

Beskatningen hos kontohaveren sker ikke løbende, men ved opfyldelsen af en af betingelserne nedenfor.

Nettokursgevinst eller nettokurstab medregnes ved opgørelsen af kontohaverens skattepligtige indkomst for det førstkommende af følgende indkomstår:

1) Det indkomstår, hvori det sidste indskud hæves.

2) Det indkomstår, hvori det sidste indestående hæves.

3) Det indkomstår, hvori fristen for etablering efter ETBL (etableringskontoloven) § 8 er udløbet, dvs. senest ved udløbet af det indkomstår, hvori kontohaveren når folkepensionsalderen, jf. lov om social pension.

4) Det indkomstår, hvori kontohaveren går konkurs.

5) Det indkomstår, hvori kontohaveren dør.

6) Det niende indkomstår efter udløbet af det indkomstår, hvori etablering har fundet sted.

Nye og gamle indskud kan overføres fra den særlige kontantkonto til obligationskontoen i samme pengeinstitut. Dette gælder således også for de personer, der har placeret indskud på en etableringskonto eller iværksætterkonto i perioden fra den 27. januar 2010, hvor den tidligere ordning blev ophævet, og frem til d. 15. marts 2011, hvor den nye ordning trådte i kraft.

Obligationsrenter beskattes i overensstemmelse med den skattemæssige behandling af renter i forbindelse med en etablerings- eller iværksætterkonto, jf. den gældende § 14 i ETBL (etableringskontoloven). Det vil sige, at obligationsrenter behandles ligesom bankbogsrenter, der medregnes ved opgørelsen af kontohaverens skattepligtige indkomst i det omfang, det følger af skattelovgivningens almindelige regler. Renter påvirker ikke størrelsen af de foretagne indskud. Renter, der ikke indskydes på ny efter de almindelige regler herom, medregnes heller ikke til etablerings- eller iværksætterkontoens indestående.

Indskudsåret ETBL (etableringskontoloven) § 1, stk. 2Fradrag for et givet indkomstår gives for indskud, der er foretaget i tiden fra den 16. maj i indkomståret til og med den nærmest efterfølgende 15. maj (indskudsåret).

Når den skattepligtige er tilflyttet fra udlandet, kan indskud kun fradrages, hvis indskuddet er foretaget inden for skattepligtsperioden.

En bevilget forlængelse af fristen for indgivelse af selvangivelse medfører ikke forlængelse af fristen for indskud. Der kan ikke dispenseres fra indskudsfristen.

Renter, kursgevinster, kurstab ETBL (etableringskontoloven) § 14Renter, i forbindelse med etableringskontoen eller iværksætterkontoen beskattes i det omfang, det følger af skattelovgivningens almindelige regler. Renter, der tilskrives en etableringskonto eller iværksætterkonto, skal medregnes ved opgørelsen af kontohaverens skattepligtige indkomst. Renterne kan hæves efter de af vedkommende pengeinstitut fastsatte regler, og renterne er indkomstskattepligtige, hvad enten de hæves eller ikke. Renter, der ikke indskydes på ny efter de almindelige regler herfor, medregnes ikke til etableringskontoens eller iværksætterkontoens indestående og giver ikke fradrag i indkomsten.

Se ovenfor om kursgevinster og kurstab på obligationer.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning
Så grådige er dommerne: I strid med reglerne scorede dommer 444.873 kr. på bijobs

,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.

Folketingets Ombudsmand i redegørelse af 21. marts 2018

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
 A B C D E F G H I J K L M O P R S T U V Æ Ø alle   Hyppigt stillede spørgsmål 
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.