Til forside
tax.dk - skat og afgift
Ligningsvejledningen 2012-1
<< indholdsfortegnelse >>

E.D.2 Etableringskonto og iværksætterkonto

Reglerne om etableringskonti findes i lovbekendtgørelse nr. 1012 af 5. oktober 2006 om indskud på etableringskonto (ETBL (etableringskontoloven)) med senere ændringer ved bl.a. lov nr. 1580 af 20. december 2006 og lov nr. 1587 af 20. december 2006. Ved sidstnævnte lovændring er lovens titel ændret til lov om indskud på etableringskonto og iværksætterkonto.

Ved lov nr. 174 af 4. marts 2011 er lov om indskud på etableringskonto og iværksætterkonto ændret på følgende punkter med virkning fra og med indkomståret 2010:

  • Maksimumgrænsen for, hvad der kan indskydes på etableringskonto og iværksætterkonto, forhøjes fra 40 pct. til 60 pct. af nettolønindtægten i indkomståret. Der har dog hidtil altid kunnet indskydes 100.000 kr. Dette beløb forhøjes til 250.000 kr. (E.D.2.2).
  • Etableringsgrænsen, dvs. kravet til, hvad der skal hæves fra etableringskonti og iværksætterkonti ved etableringen af virksomhed, nedsættes fra 113.900 kr. til 80.000 kr. (E.D.2.5.1.1 og E.D.2.5.1.2 Etablering af virksomhed i selskabsform).
  • Etablerings- og iværksætterkontomidler skal kunne anvendes til at afholde alle driftsomkostninger, der er fradragsberettigede efter SL (statsskatteloven) § 6, stk. 1, litra a. Det betyder, at midlerne også kan anvendes til at afholde udgifter til f.eks. leasing af driftsmidler (E.D.2.6).
  • Restafskrivningerne ved anvendelse af etableringskontomidler forhøjes fra 42 pct. til 50 pct. af aktivet (E.D.2.6).
  • Afgiften ved efterbeskatning af ikke hævede iværksætterkontomidler nedsættes fra 60 pct. til 52,50 pct. (E.D.2.8).

Ved lov nr. 174 af 4. marts 2011 er lov om indskud på etableringskonto og iværksætterkonto også ændret på følgende punkter med virkning fra og med den 15. marts 2011:

  • Der gives adgang til at placere etablerings- og iværksætterkontoindskud i alle slags obligationer, der er optaget til handel på et reguleret marked, bortset fra strukturerede obligationer, præmieobligationer og konvertible obligationer (E.D.2.3).
  • Kontohaveren kan få henstand med skatten af ikke hævede etablerings- og iværksætterkontomidler ved flytning til udlandet med ophør af fuld skattepligt her til landet (E.D.2.8).
  • Kontohaveren må ikke efter en dobbeltbeskatningsoverenskomst være skattemæssigt hjemmehørende i et andet land (E.D.2.1).

Reglerne om indskud på iværksætterkonto er et supplement til etableringskontoordningen, der tilsigter at forbedre denne for kontohaverne på den måde, at indskud på iværksætterkonto kan fradrages ved opgørelsen af den personlige indkomst og dermed få en større fradragsværdi. Ordningen trådte i kraft den 1. januar 2009. Etableringskontoordningen fortsatte sideløbende med den nye iværksætterkontoordning.

Den fulde skattemæssige fradragsværdi i iværksætterkontoordningen modsvares af, at det i modsætning til etableringskontoordningen ikke vil være muligt at afskrive yderligere på de anskaffede aktiver. Hvis iværksætterkontomidler benyttes til dækning af driftsudgifter, vil der heller ikke i denne situation kunne opnås yderligere fradrag. Benyttes iværksætterkontomidlerne til erhvervelse af aktier, skal der ske fuld genbeskatning ved anvendelse af indskuddene hertil. Den fulde skattemæssige fradragsværdi modsvares desuden af, at indskudsbeløb, der hæves uden at gå til dækning af udgifter mv. i forbindelse med etablering af selvstændig erhvervsvirksomhed, afgiftsbelægges med 60 pct. Ved lov nr. 174 af 4. marts 2011 er afgiften sat ned til 52,50 pct. med virkning for beløb, der er indskudt på en iværksætterkonto for indkomståret 2010 eller senere indkomstår. Iværksætterkontoordningen blev etableret som en overbygning på etableringskontoordningen. Bortset fra de ovennævnte principper for fradrag og beskatning blev de gældende principper for etableringskontoindskud udstrakt til iværksætterkontoindskud. Eksempelvis er reglerne for, hvornår etablering kan anses for at være sket, fælles for iværksætter- og etableringskontomidler, ligesom reglerne for, hvad midlerne kan anvendes til, er fælles.

Til etableringskontoloven knytter sig bekendtgørelse nr. 430 af 27. maj 2009 om indskud på etableringskonto og iværksætterkonto.

Ved lov nr. 151 af 15. marts 2004 blev etableringskontoordningen udvidet. For det første kunne etableringskontoindskud herefter anvendes til etablering af virksomhed i selskabsform. For det andet blev etableringsgrænsen nedsat, og endeligt blev området for de udgifter, som etableringskontoindskud kan anvendes til dækning af, udvidet. Ændringen havde virkning fra den 1. juli 2004.

Ved lov nr. 1580 af 20. december 2006 ændredes grænsen for, hvornår en virksomhed i overvejende grad anses for at bestå i udlejning af fast ejendom, besiddelse af kontanter, værdipapirer eller lignende efter ETBL (etableringskontoloven) § 7, stk. 2, nr. 2. Ændringen er beskrevet under afsnit E.D.2.5.1.2 Etablering af virksomhed i selskabsform. Lovændringen trådte i kraft den 1. januar 2007.

Ved lov nr. 1587 af 20. december 2006 ændredes aldersgrænsen for hvem, der er berettiget til at foretage indskud på en etableringskonto i ETBL (etableringskontoloven) § 2. Ændringen er beskevet under afsnit E.D.2.1 Hvem kan foretage indskud. Ligeledes ændredes aldersgrænsen for hvornår etablering skal være sket i henhold til ETBL (etableringskontoloven) § 8, stk. 1. Ændringen er beskrevet under afsnit E.D.2.5.6 Frist for etablering. Samtidigt ændredes aldersgrænsen for, hvornår der skal ske genbeskatning, jf. ETBL (etableringskontoloven) § 10, stk. 1. Ændringen er beskrevet under afsnit E.D.2.5.5 Hævning af indskud - hvornår og hvordan. Ændringerne følger af en gradvis forhøjelse af efterløns- og folkepensionsalderen mv., og ændringerne trådte i kraft den 1. juli 2009, jf. lovens § 19.

Ved lov nr. 90 af 20. februar 2008 blev satserne for afskrivning og fradrag forøget med henblik på at forbedre forholdene for iværksættere. Loven trådte i kraft den 30. januar 2008 og har virkning fra og med indkomståret 2007, jf. lovens § 2. Ændringerne er indskrevet i afsnit E.D.2.5.1.2 Etablering af virksomhed i selskabsform og i afsnit E.D.2.6 Forlods afskrivning og dækning af udgifter afholdt til brug for virksomheden.

>Ved lov nr. 1380 af 28. december 2011 blev etableringskontolovens § 7, stk. 2, nr. 2, om "pengetankreglen" ændret for erhvervelse af aktier eller anparter ved hævning af etablerings- eller iværksætterkontomidler. Til og med den 31. december 2011 blev et selskabs virksomhed anset for omfattet af reglen, såfremt mindst 75 pct. af selskabets indtægter i et indkomstår stammer fra udlejning af fast ejendom, besiddelse af kontanter, værdipapirer eller lignende, eller hvis handelsværdien af nævnte aktiver udgjorde mindst 75 pct. af selskabets samlede aktiver opgjort ultimo indkomståret. Fra og med den 1. januar 2012 er de 75 pct. nedsat til 50 pct. Se også afsnit E.D.2.5.1.2 Etablering af virksomhed i selskabsform.<

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning
Så grådige er dommerne: I strid med reglerne scorede dommer 444.873 kr. på bijobs

,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.

Folketingets Ombudsmand i redegørelse af 21. marts 2018

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
 A B C D E F G H I J K L M O P R S T U V Æ Ø alle   Hyppigt stillede spørgsmål 
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.