Befordringsfradrag
Man kan få befordringsfradrag for transport mellem hjem og arbejde. Størrelsen af dette befordringsfradrag afhænger alene af, hvor lang transportvejen er - beregnet som den normale transport ved kørsel i bil1) - når man befordrer sig mellem hjem og arbejdsplads. Måden hvorpå man transporterer sig har således ingen betydning for, hvor stort et befordringsfradrag, man er berettiget til.2)

Kilometersatsen, som anvendes ved beregning af befordringsfradrag for befordring mellem hjem og arbejdsplads, er for indkomståret 2007 fastsat således:3)

0 - 24 km inkl.: intet fradrag
25 - 100 km inkl.: 1,78 kr. pr. km
over 100 km: 0,89 kr. pr. km

Satserne for indkomståret 2006 er de samme.4)

Forhøjet befordringsfradrag for lavindkomstgrupper
Skattepligtige med en indkomst på under (2007: 234.400 kr.; 2006: 228.300 kr.) kan trække yderligere 25% af det beregnede befordringsfradrag fra, men dog højst yderligere 6.000 kr. årligt.5)

Særligt fradrag for passage af Storebæltsforbindelsen
Skattepligtige som passerer Storebæltsforbindelsen, når de transporterer sig mellem hjem og arbejde, kan yderligere mod dokumentation fradrage et beløb på 90 kr. pr. passage ved benyttelse af bil og et beløb på 15 kr. pr. passage ved benyttelse af kollektiv trafik.6) Man er således også tillige berettiget til det sædvanlige befordringsfradrag beregnet på grundlag af det antal kilometer hele strækningen udgør.7)

Særligt fradrag for passage af Øresundsbroen
Skattepligtige som passerer Øresundsbroen er fra indkomståret 2004 også berettiget til et yderligere fradrag i forbindelse med rejser over Øresundsbroen, hvor der er tale om rejser mellem hjem og arbejde. Fradraget udgør 50 kr. pr. passage ved benyttelse af bil eller motorcykel og med 8 kr. pr. passage for brugere af kollektiv trafik.8)

Færgetransport
Man kan ud over kilometerfradraget få fradrag for de faktiske udgifter til færgetransport, herunder udgifter for at få en bil, en motorcykel eller et andet køretøj med9).

Forhøjet befordringsfradrag, hvis man bor i udvalgte kommuner
For indkomståret 2007-2013 beregnes befordringsfradrag for befordring over 100 km også med den høje sats (25-100 km' satsen), hvis man bor i en af nedenstående kommuner:10)

Bornholm, Brønderslev-Dronninglund, Frederikshavn, Faa­borg-Midt­fyn, Guldborgsund, Hjørring, Langeland, Lolland, Læsø, Morsø, Norddjurs, Samsø, Svendborg, Tønder, Vesthimmerland og Ærø.

Har den skattepligtige inden udgangen af indkomståret 2006 opnået ret til et forhøjet fradrag som følge af bopæl i en af kommunerne

Arden, Bornholms Regionskommune, Bredebro, Egebjerg, Fjends, Frederikshavn, Grenå, Gudme, Hirtshals, Hjørring, Holeby, Holsted, Højer, Højreby, Lundtoft, Læsø, Løgumkloster, Løkken-Vrå, Maribo, Marstal, Morsø, Nakskov, Nørre Alslev, Nørre Djurs, Nykøbing-Falster, Nysted, Nørager, Ravnsborg, Rougsø, Rudbjerg, Rudkøbing, Rødby, Sakskøbing, Sallingsund, Samsø, Sejlflod, Sindal, Skagen, Skærbæk, Spøttrup, Stubbekøbing, Svendborg, Sydfalster, Sydlangeland, Sæby, Tinglev, Tranekær, Tønder, Ærøskøbing og Aalestrup,

er den skattepligtige berettiget til forhøjet befordringsfradrag i 5 år fra det tidspunkt, hvor retten hertil første gang opnås, for så vidt den skattepligtige fortsat har sin sædvanlige bopæl i en af de nævnte (tidligere) kommuner, og de almindelige betingelser for at foretage befordringsfradrag i øvrigt er opfyldt.11)

Særligt befordringsfradrag for personer med varigt nedsat funktionsevne eller kronisk sygdom
Godtgør den skattepligtige, at den pågældende som følge af invaliditet eller kronisk sygdom, har særlige udgifter til befordring mellem hjem og arbejdsplads, kan den skattepligtige i stedet for at anvende det sædvanlige befordringsfradrag, fratrække sine faktiske befordringsudgifter efter fradrag af kr. 2.000. Det er en forudsætning, at den normale befordringsudgift overstiger kr. 2.000.12)

1) En vejledende afstandsberegning kan foretages på http://www.krak.dk.
2) Jfr. ligningslovens § 9 C, stk. 1.
3) Vedtaget af Skatterådet på møde den 21. november 2006.
4) Vedtaget af Skatterådet på møde den 8. november 2005.
5) Jfr. ligningslovens § 9 C, stk. 4. Procentsatsen og maksimumbeløbet på 6.000 kr. reduceres med henholdsvis 0,5 procentpoint og 2,0% pr. 1.000 kr., som indkomsten overstiger grundbeløbet.
6) Jfr. ligningslovens § 9 C, stk. 9.
7) Jfr. de almindelige bemærkninger til lovforslag L 41 fremsat den 31. oktober 2002 af skatteministeren.
8) Jfr. ligninglovens § 9 C, stk. 9.
9) Jfr. ligningsvejledning 2004 - 1, pkt. A.F.3.1.3.6. Fradraget begrænses med et beløb svarende til det beregnede befordringsfradrag for 24 kilometers daglig befordring. Se beregningsprogrammet.
10) Jfr. ligningslovens § 9 C, stk. 3, med de ændringer der følger af L 32 vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 14. december 2006.
11) Jfr. ligningslovens § 9 C, stk. 3.
12) Jfr. ligningslovens § 9 D og Ligningsvejledningen A.F.3.1.4.